22 Ocak 2018 Pazartesi

Sinan AKYÜZ " Şahika Feraye"

  Sinan AKYÜZ hayranlığım İncir Kuşları ile başladı. Bitecek mi sanmıyorum. Çok uzun zamandır sıkı kitap okuyan birisiyimdir. Bazı yazarken bir cümle yazmak yerine 10 cümle kurar ya kitap uzasın olaylar şak diye bitmesin diye, Sinan AKYÜZ ise 10 cümle kurmak yerine 1 cümlede bitiriyor işi. Ve adam yaşanmış hikayelerin en iyilerini buluyor.



  Gelelim bu "ŞAHİKA FERAYE" kitabına. Kitabın kapağında yazdığı gibi "Savrulan Hayatların Hilayesi" bu olsa gerek... Kitap
1900'lü yılların başında Biga'da yaşayan bir aileyi anlatıyor. Kitapta geleneksel anlayışta var o çağ için yeteri kadar modern anlayışta var. Savaş için  kız torununun eli erkeklere değecek diye savaşa yardıma gitmesini istemeyen bir babaanne gibi gelenekselcilik ön planda olan durumlar daha ağırlıklı denebilir. Ama yine de ne olursa olsun yaşanacak ne varsa yaşanıyor.

   Aşk mı? Aşksız kitap olmaz bence. Bu kitapta; kavuşamayanların, kavuşup mutlu olamayanların ve mutlu olup nice sorunlar yaşanların aşkı var. Gerçek hayatta olan aşkın hepsi bir arada mükemmel bir şekilde bu kitapta...

  Kadın mı? Genel olarak kadın aşağılan, susturulan, hiç bir şey bilmeyen bir nevi köle... E hala 2018 yılında bile bazı insanlar böyle bakmıyor mu kadınlara? Sorulduğunda kadın olmasa hayat olmaz ama gerçekte ise kuş uçsa,bir şey yanlış olsa kadın suçlu değil midir? 1900lerde de böyleymiş. Yine bütün acıları kadınlar çekiyor.

 Para mı? Para çok zor kazanılan ama kolay kaybedilen değil midir gerçek hayatta da? En ufak bir tercihte bile her şey kaybedilebilir. Paranın kölesi olmamalıyız biliyoruz ama parasızda hayat olmuyor ki...

  Savaş mı? İşte bu konuda herkesin canı yanıyor. Herkes üzülüyor. Anneler babalar kardeşlerin ciğeri yanıyor. Şu günlerde ülkemiz için bütün askerlerimizin Allah yardımcısı olsun. Kimse daha fazla evlat acısı çekmesin artık.

  Kitabı uzun uzadıya anlatmak istemedim. Küçük küçük kitaptan yola çıkarak düşüncelerimi yazmak istedim. Kesinlikle kitaplığınızda yer alması gereken kitaplardan birisi. Bir solukta okuyup bitireceksinizdir zaten :)

  Herkesin mutlu olacağı bir dünya olması dileğiyle, sevgilerimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder