20 Nisan 2017 Perşembe

Sinan Akyüz "İNCİR KUŞLARI"

Uzun zamandır elimde Ahmet ÜMİT'in bir kitabı vardı ama okuyamıyordum. Cep boy değil bırak cep boyu normal boyda değil kocaman bir şeydi. Ve nedense kitabı beğenemedim. Çünkü bir adam sevdiği kadına mektuplar ile yaşadıklarını yazıyordu. Sanırım bu tarz kitaplar bana uygun değil. Benim sevdiğim tarzda kitaplar işte tam da bu tarz kitaplar...



  Okuması dili aşırı sade, bir oturuşta en az 50 sayfa okuyabiliyorsunuz kiii başlayınca hepsini bitirmek istiyorsunuz.


   Savaş çok kötüymüş. Savaşın en kötüsü de çocukların ve kadınların yaşadıklarıymış. Biz sıcak savaş yaşamadık ve şahsen ben bu derece büyük sorunlar çıktığını çıkabileceğini düşünmemiştim.

"İndir Kuşları"nda   genel olarak Suada ve Tarık aşkının güzel bir şekilde başlayıp özel bir şekilde sonuçlanmasından bahsediliyor. Müslüman Boşnak kızı Suada'nın yaşadıkları gerçekten içler acısı.

  Bosna'da yaşanan bu soykırımı daha önce duymamıştım. Hemde çok uzak bir tarihte değilmiş. Benim doğduğum tarihlerde gerçekleşmiş. Acı bir soykırım olmuş ve bu soykırıma dünya seyirci kalıp sadece izlemişler. Ülkelerin istediği zaman her şeye kolay karıştığını biliyoruz görüyoruz izliyoruz onlar ise Bosna'da gerçekleşen soykırımda sadece izlemişler. Bu soykırımın katilleri bir tek Sırp'lar değil soykırımı izleyen Avrupa ülkeleride katilleridir.

  Yaşanan acılar,aşklar insanın içine öyle işliyor ki kitaba girip o zamana gidip durun buna bir sorun verin diye haykırasın geliyor. Bunu okuyan bir bayansan özellikle. Okuduktan bir süre sonra kendime gelemedim. kadın olmak çok zor hele bir de savaşta kadın olmayı Allah kimseye yaşatmasın...

 Genel olarak yazmam gerekirse; dili karmaşık değil anlatımı sade, bir çırpıda okunabilecek güzel bir kitap ama bittiğinde yaşanılan acıların hazmedilmesinin zor olduğu şahane bir kitap.


ŞİDDETLE TAVSİYEMDİR!!!

4 yorum:

  1. Bu kitabı uzun zaman önce okumuştum. Bazı yerleri var ki hala aklımdadır ve bir süre etkisinden kurtulamamıştım. Savaşın insanlar üzerindeki etkisini okumak çok etkilemişti :(
    Güzel kitap ancak kabul etmesi hiç kolay değil sanırım :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle katılıyorum size, çok büyük acılar yaşanmış gerçekten. O günleri kimsenin yaşamaması dileğiyle, sevgilerimle :)

      Sil
  2. Yeni kitaplar alacagim bunuda listeme ekliyim merak ettim:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle canım bu yazarım Piruze kitabını da almalısın bence :)

      Sil