2 Kasım 2016 Çarşamba

Bir kaç Şanlıurfa tatlısı günlüğü...

Kesinlikle bana Şanlıurfa'yı özletecek bir kaç şeyden biriside tatlıları. Hele birde meşhur yerde yiyorsan hani bir deyim vardır ya yemede yanında yat diye. Gerçekten yerken bitmesin diye dua edip bir an önce yemek içinde kendinle yarışıyorsun.

  Önce adını duyunca güldüğümüz aslında gülünecek bir şey olmadığını bildiğimiz halde yine de güldüğümüz tatlı; Şıllık tatlısı...


Evet evet bir bakışta tarifini 100 bayandan 99u çıkarabilir. Kalın bir krep hamuru içine ceviz üstüne şerbet. Bu derece basit eğer bilmediğim özel bir püf noktası yoksa :) Tadı güzel vazgeçilmezim mi ? Hayır ama denenmeli ... :)


Hemen bir diğer tatlıya geçiyorum. Künefe... Bu bölgelerde bilindiği üzere daha yaygın olduğu düşünülüyor. Ve künefe dükkanları da sık ve bol. Biz eşimin arkadaşının evinde yedik ilk defa Şanlıurfa için :) Ama arkadaşının yıllardır ünlü olan bir künefe dükkanları var. Yolunuz düşerse eğer; Edessa künefe'yi uğrayın mutlaka. 


Tadı gayet güzel ama baştan söyleyeyim peyniri sünmüyor :)

Ve gelelim benim esas favorim olan tatlıya; Billuriye.... Adı size hiç bir şey ifade etmeyebilir ama benim Urfa'daki vazgeçilmezlerimdendir kendisi. Hele birde Miroğlu'nda yeniliyorsa:)  Yanında birde dövme dondurma varsa yemeyip yanında yatabilirim. 


İşte benim aşkım tatlım :)  Şuan bunu yemek istediğim doğru :( Keşke yanımda sen olsaydın Billuriye ve hiç bitmesen :( 

Her güzel şeyin bir sonu varmış biliyorum biliyorum... Bu yazımında sonu geldi Kendinize tatlı bakın olur mu :) 

Sevgilerimle :))

6 yorum:

  1. bende sağlam bir billuriye fanatiğiyim. hafta da bir mutlaka tüketirim. Canım çekti yine:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şanlıurfa'ya gelmeden önce "Billuriye" ne bilmezken burada tatlı benim için "Billuriye" oldu kesinlikle :) umarım en kısa zamanda yersiniz :))

      Sil
  2. Billuriye güzelmiş. Hiç tatmadım ama az çok tahmin edebiliyorum. Benim de favorim bu olurdu herhalde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kadayıf ile bol antep fıstığının şahane aşkı, umarım en kısa zamanda tadına bakabilirsin canım bu lezzet keşfedilmeli mutlaka :)

      Sil
  3. Çok güzel yazmışsınız, canımız çekti valla :)) zaten merak ettiğimiz bir bölge, fırsatını bulup oraya da gitmek istiyoruz yakında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yemek kültürü olarak şahane kesinlikle bir plan yapıp gelmelisiniz özellikle bahar aylarında :)

      Sil